هایپر تره بار | نهال آلبالو مجاری

مشخصات کلی :

آلبالو مجاری گیاهی خزان پذیر با برگهای لوزی بصورت متناوب روی شاخه قرار دارند. رنگ پوست آن هوه ای روشن تا نقره ای است. نهال آلبالو از نظر حجم در مقایسه با گیلاس جای کمتری را اشغال می کند. ارتفاع درختان آلبالو  مجاری ۴-۲ متر و ساقه نسبتا قابل انعطاف است و براحتی بدون آنکه شکسته شود خم می شود بهمین دلیل عمدتا در چیدن میوه آن نیازی به نردبان نمی باشد و میتوان درخت را خم کرد و میوه آنرا چید.

گل آلبالو مجاری دارای ۵ گلبرگ و ۵ کاسبرگ و پرچم و مادگی است و خودش خودش را تلقیح می کند و حتی گرده افشانی این گیاه می تواند گیلاس را هم تلقیح کند.

درخت آلبالو معمولا هرس نمی شود مگر شاخه ای بیمار باشد یا شکسته باشد معمولا میوه در شاخه های یک ساله رشد می کند و هرچه از عمر درخت می گذرد میوه دهی آن کم می شود .

محصول آلبالو را باید وقتی برداشت کرد که کاملاً رسیده باشد. رنگ میوه رسیده قرمز تیره است. زمان رسیدن میوه حدود ۹۰ روز پس از تمام گل درخت می باشد. متوسط وزن هر میوه ۶-۵ گرم و متوسط هر درخت ۳۰ کیلوگرم است. برداشت معمولاً با دست انجام می شود.

ایران ششمین تولید کننده آلبالو در جهان است. بیشتر کشت آلبالو در ایران استان خراسان , آذربایجان غربی , آاذربایجان شرقی ,اردبیل و تهران واصفهان است .

ویژگی خاک:

آلبالو مجاری در خاک های شور و قلیایی هم رشد می کند اما بهترین خاک برای رشد آن خاک های لومی (لیمونی) رسی است.خاک این گیاه بیشتر به ترکیبات پتاس احتیاج دارد زیرا که برای میوه دهی و رشد مناسب است ولی از ازت برای جلوگیری از سرما زدگی استفاده می کنند .تا حدود ۵ متری ریشه اش رشد می کند.

شرایط محیطی:

نیاز سرمایی آلبالو بین ۱۶۰۰-۶۰۰ ساعت زیر ۷ درجه سانتیگراد می باشد. تابستان های خشک و خنک برای این درخت مناسب است. مقاومت به سرما در حد سیب است. مقاومت این درخت به گرما و سرما زیاد است. اما کاشت آن در مناطق خیلی گرم بدلیل تامین نشدن نیاز سرمایی و یا آسیب به میوه ممکن نیست.ریشه آلبالو در برابر خاک مرطوب نسبت به گیلاس دارای مقاومت بیشتری است و ریشه آلبالو سطحی و تا حداکثر عمق ۵/۱ متر گسترش می یابد.

نیاز آبیاری:

نهال آلبالو مجاری را بهتر است زمانی که سطح خاک خشک شد آبیاری کرد که در طی فصل تابستان حدود ۲-۳ مرتبه آبیاری در طی هفته لازم می باشد، اما درختان بالغ و بزرگ را می توان یک بار در هفته آبیاری کرد. محدوده آبیاری بهتر است که در سایه انداز درخت انجام شود. نهال آلبالو به آبیاری غرقابی حساس است و بهتر است از روشهای دیگر آبیاری استفاده شود.

پایه پیوند:

آلبالو تلخ

فواصل کاشت  و چالگود:

فاصله کاشت آلبالو مجاری ۵*۴ و یا ۵*۵ است. زمان انتقال نهال به زمین اصلی از پاییز و پس از ریزش برگها آغاز و تا قبل از باز شدن شکوفه ها در بهار ادامه دارد. درخت آلبالو معمولاً در خزانه دارای شاخه های جانبی است که در موقع کاشت باید این شاخه های جانبی را قطع کرد. آلبالو معمولاً سربرداری نمی شود و پس از سال دوم ۶-۵ شاخه در اطراف ساقه اصلی حفظ و بقیه حذف میگردد.

چالگود نهال بهتر است عمق ۷۰ سانتی متر تا یک متر داشته باشد تا ریشه نهال به راحتی گسترش یابد.

آفات و بیماری ها:

آفت آلبالو مجاری مگس گیلاس است و بیماری های این گیاه شانکر باکتریایی درختان هسته دار و پوسیدگی آرمیلاریایی ریشه است .

عمر مفید:

عمر آلبالو مجاری ۲۵ تا ۳۵ سال است.

روش های تکثیر:

ارقام آلبالو به سه روش کاشت بذر، پاجوش و پیوند قابل ازدیاد است. آلبالوهای معمولی بیشتر بصورت پاجوش ازدیاد میگردد. ولی ارقام جدید آلبالو از قبیل آلبالو گیسی و آلبالو مجارستان (سیکانی مجی-اردی جوبیلیوم و بوترمو) با پیوند روی پایه آلبالو تلخ(محلب) ازدیاد می یابد و پیوند شکمی(T) در آلبالو معمول می باشد و در فصل پاییزو بعد از ریزش برگها انتقال به زمین اصلی انجام می شود.

مشخصات میوه:

میوه آلبالو مجاری برنگ قرمز تیره است که شکل درشت گرد و دم کوتاهی دارد،هفته ی آخر خرداد برداشت آن است. حدود ۹۵ درصد محصول آلبالو برای تهیه کمپوت و آبمیوه و مربا به بازار عرضه می شود و مصرف تازه خوری آن کم است.