هایپر تره بار | خواص گردو
10 شهریور 1397

گردو، گردکان

اسم علمی:  .Juglans regia Linn

اسم انگلیسی: Walnut,Persian walnut

خصوصیات گیاهی و پراکنش: جنس Juglans در ایران یک گونه گیاه درختی با میوه دارای ارزش اقتصادی بالا و چوب کاملا صنعتی دارد که در اغلب نواحی معتدل و معتدل سرد ایران کاشته شده و گاهی در نواحی جنگلی شمال ایران به صورت خودروی (وحشی) نیز دیده می شود. درخت گردو در ایران ارقام بسیار زیاد و کهنسالی دارد. گردو بومی ایران است و در بیشتر کشورها در سطح وسیع کاشته شده است. کشت و کار درخت گردو در ایران رواج زیاد دارد. رویشگاه اولیه درخت گردو در ایران رشته کوههای البرز، جنگل های شمال و غرب کشور، آستارا، گلی داغ، سنندج، مریوان، اطراف تهران، ارسباران، تبریز، خوی، ارومیه، بلوچستان و خراسان می باشد.

اندام مورد استفاده: برگ، میوه، پوست، مغز و روغن استخراج شده از مغز

خواص درمانی و مصارف: برگ های درخت گردو خواص قابض و تقویت کننده دارند و دم کرده آنها برای تسکین زخم های ملتهب (آماس کرده) کاربرد دارد. پوست و برگ های درخت گردو دارای خواص کرم کش، سلامتی بخش، محلل، ملین و پاک کننده می باشند و برای درمان تبخال، اگزما، سیفلیس و التهاب غدد لنفاوی استفاده می شوند. استعمال پماد تهیه شده از پوست و برگ های درخت گردو به صورت موضعی (جلدی) برای درمان جوش های پوستی و زخمها موثر می باشد. پوست تنه درخت گردو خواص پاک کننده و ضد سرطان دارد. خمیر تهیه شده از پوست تنه گردو برای التیام زخم انگشت های پا موثر می باشد. مغز گردو نیز دارای خواص تقویت کننده است و برای درمان روماتیسم مفید می باشد. پوست میوه کال (نارس) درخت گردو دارای خواص محرک دفع کرم های روده می باشد. مغز میوه رسیده درخت گردو مغذی و خوشمزه است و محرک تمایلات جنسی می باشد. روغن استخراج شده از مغز میوه رسیده درخت گردو برای دفع کرم های نواری استفاده می شود. کربوهیدرات های موجود در میوه گردو به صورت یک قند پیچیده می باشند که باعث افزایش سریع قند خون نمی شوند. اسیدهای چرب موجود در مغز گردو در تنظیم کلسترول خون موثر می باشد. مغز گردو دارای خواص آنتی اکسیدانت قوی است که به واسطه داشتن ویتامین ای می باشد.

ترکیبات شیمیایی : میوه و برگهای درخت گردو حاوی سیستئین، تریپتوفان، تیامین، ریبوفلاوین، اسید نیکوتینیک، اسید پانتوتنیک، اسید فولیک، اسید اسکوربیک، بیوتین، ویتامین ب و ویتامین آ می باشند. میوه درخت گردو نیز حاوی اسید اگزالیک می باشد. مغز گردو حاوی روغن خشک شونده (۷۰-۶۰ درصد) است که به نام روغن گردو شناخته می شود. میوه کال و برگهای تازه درخت گردو حاوی اسید آسکوربیک می باشند. پوست تنه و ریشه درخت گردو حاوی، بتا- سیتوسترول، ژوگلون، برترین و سیکلو تری ژوگلون می باشند.

● فواید گردو:

گردو را به نام “غذای مغز” نیز می شناسند و این فقط به خاطر شباهت آن به مغز نیست، بلکه به خاطر وجود امگا ۳ فراوان آن می باشد. برای درست عمل کردن مغز، به امگا ۳ نیاز داریم.

مصرف ۴ عدد مغز گردو در روز موجب افزایش اسید چرب ضروری امگا ۳ می گردد.

یک چهارم فنجان مغز گردو، در حدود ۸/۹۰ درصد نیاز روزانه بدن به این چربی ضروری را تامین می کند.

موسسه غذا و دارو پیشنهاد کرده است که برای سلامت قلب روزانه ۳۰ گرم گردو بخورید.

گرچه فواید زیادی در آجیل پنهان است، بعضی ها به گمان این که آجیل موجب افزایش وزن می شوند، از خوردن گردو و دیگر آجیل ها امتناع می کنند. ولی ثابت شده است، افرادی که حداقل ۲ بار در هفته آجیل مصرف می کنند، احتمال افزایش وزن در آنها به مراتب کمتر از آنهایی است که اصلا آجیل مصرف نمی کنند. پس به گمان این که اگر گردو یا آجیل بخورید چاق می شوید، این غذای بسیار خوشمزه و مفید را از خود دور نکنید.

● ویتامین ها و عناصر معدنی موجود در گردو:

▪ گردو بهترین منبع منگنز و مس می باشد.

▪ در گردو، منیزیم و فسفر نیز وجود دارد. مقداری روی، آهن، کلسیم و سلنیوم نیز پیدا شده است.

▪ گردو مقدار کمی سدیم یا نمک دارد.

▪ گردو حاوی بیشترین مقدار ویتامین های B۶، B۱ و B۵( پانتوتنیک اسید) می باشد.

▪ در گردو ویتامین هایی نظیر E ، B۳ و B۲ نیز وجود دارد.

 

کالری گردو زیاد است. حدود ۶۵۴ کالری در هر ۱۰۰ گرم گردو وجود دارد. لذا بهتر است روزی که می خواهید گردو مصرف کنید، کالری آن را محاسبه کرده و از کالری روزانه خود کم کنید. به این ترتیب ترس از چاق شدن را نخواهید داشت؛ برای مثال، اگر کالری مورد نیاز شما در روز ۲۰۰۰ کالری است و شما۱۰۰ کالری گردو مصرف می کنید، لذا می توانید ۱۹۰۰ کالری باقی مانده را از مواد غذایی مختلف دریافت کنید.

ولی اگر می خواهید گردو میل کنید و همانند روزهای گذشته غذاهای روزانه خود را نیز مصرف کنید، این نکته را از یاد نبرید که باید ۱۳۱ دقیقه پیاده روی کنید تا انرژی دریافت شده از گردو، بسوزد.

 

▪ گردو در حدود ۷/۶ گرم فیبر دارد.

 

۱۵درصد از چربی های گردو از نوع چربی های غیر اشباع و مفید برای سلامت قلب می باشد. این نوع چربی، پایین آورنده کلسترول بد(LDL) و افزایش دهنده کلسترول خوب(HDL) است.

۱) کاهش کلسترول کل

٢) کاهش LDL کلسترول

٣) افزایش HDL کلسترول

 ۴) افزایش قابلیت ارتجاعی رگ های بدن

۵) محافظت در برابر بیماری قلبی

۶) افزایش قدرت ذهن و هوش

٧) مفید برای تنگی نفس

٨) جلوگیری از ورم مفاصل

٩) مفید در بیماری های پوست نظیر: اگزما و پسوریازیس( به وجود آمدن لکه های قرمز رنگ در پوست)

١٠) ضد سرطان

۱۱) دارای آنتی اکسیدان. در بین آجیل ها، آنتی اکسیدان گردو و شاه بلوط از همه بیشتر است.

١٢) محافظت از سیستم ایمنی

١٣) جلوگیری از لخته خون

 ۱۴) تنظیم سوخت و ساز در بدن

 ١۵) تنظیم فشار خون

١۶) تنظیم قند خون

 ١٧) جلوگیری از پارکینسون و آلزایمر

١٨) جلوگیری از سنگ کیسه صفرا

 ۱۹) حفاظت از استخوان

 ٢٠) روغن گردو درمان کننده دردهای مفاصل است و جذب مواد غذایی را آسان می کند.

 ۲۱) کودکانی که مقدار امگا ۳ در برنامه ی غذایی شان کم است، اختلالاتی مانند بیش فعالی یا هایپراکتیوی، مشکلات رفتاری، کج خلقی و مشکلات خواب در آنها زیاد است.

 ۲۲) زنانی که در هفته ۲۸ گرم آجیل و بادام زمینی مصرف می کنند، ۲۵ درصد احتمال پیشرفت سنگ کیسه صفرا را کم می کنند.

 ٢٣) اگر می خواهید خواب آرامی داشته باشید، برای شام، سالاد سبزیجات به همراه گردو مصرف کنید.